Kuran-ı Kerimde Geçen Şifa Ayetleri

Tevbe / 14. Ayet

قَاتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللّٰهُ بِاَيْد۪يكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنْصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُؤْمِن۪ينَۙ

Onlarla savaşın ki Allah sizin ellerinizle onları cezalandırsın, onları rezil rüsva etsin, onlara karşı size yardım ve zafer ihsan buyursun, baskı ve zulüm altında inleyen mü’min toplulukların gönüllerini ferahlatsın!

Yunus / 57. Ayet

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَٓاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَٓاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِن۪ينَ

Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt, gönüllerdeki dertlere şifa, mü’minlere doğru yolu gösteren bir rehber ve tam bir rahmet olan Kur’an geldi.

Nahl / 69. Ayet

ثُمَّ كُل۪ي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُك۪ي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًاۜ يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوَانُهُ ف۪يهِ شِفَٓاءٌ لِلنَّاسِۜ اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَاٰيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

“Sonra her türlü meyveden ye de, bal yapmak üzere Rabbinin sana takip etmen için belirlediği yolları tam bir inkıyatla tut!” Onların karınlarından çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki onda insanlara şifa vardır. Şüphesiz bunda, sistemli bir şekilde düşünen kimseler için kesin bir delil ve ibret vardır.

İsra / 82. Ayet

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْاٰنِ مَا هُوَ شِفَٓاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِن۪ينَۙ وَلَا يَز۪يدُ الظَّالِم۪ينَ اِلَّا خَسَارًا

Biz Kur’an’ı mü’minlere şifa ve rahmet olarak indiriyoruz. O, zalimlerin ise ancak ziyanını artırır.

Şuara / 80. Ayet

وَاِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْف۪ينِۖ

“Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur.”

Fussilet / 44. Ayet

وَلَوْ جَعَلْنَاهُ قُرْاٰنًا اَعْجَمِيًّا لَقَالُوا لَوْلَا فُصِّلَتْ اٰيَاتُهُۜ ءَاَۭۘعْجَمِيٌّ وَعَرَبِيٌّۜ قُلْ هُوَ لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا هُدًى وَشِفَٓاءٌۜ وَالَّذ۪ينَ لَا يُؤْمِنُونَ ف۪ٓي اٰذَانِهِمْ وَقْرٌ وَهُوَ عَلَيْهِمْ عَمًىۜ اُو۬لٰٓئِكَ يُنَادَوْنَ مِنْ مَكَانٍ بَع۪يدٍ۟

Biz o Kuran’ı yabancı bir dilde indirseydik, onlar elbette: “Onun ayetleri anlayacağımız bir dille iyice açıklanmalı değil miydi? Arap olmayana yabancı dilde bir kitap olur mu?” diyeceklerdi. De ki: “O, iman edenlere doğru yolu gösteren bir rehber ve eşsiz bir şifa kaynağıdır.” İnanmayanlara gelince onların kulaklarında bir ağırlık vardır; Kur’an kendilerine kapalı ve karanlık gelir. Onlara sanki çok uzak bir yerden sesleniliyor da söyleneni duymuyorlar!

Peygamber Efendimizin şifa duası oku: Hastalığın geçmesi için okunacak en etkili şifa duaları

İnsan yaşamında en kıymetli şey sağlıktır. Ne yazık ki birçok insan hastalığa yakalanmadan sağlığın değerini anlamaz. Hastalanınca doktora gitmek ne kadar önemliyse, Allah'a sağlık için dua etmek de o kadar önemlidir. Hastalanınca en çok okunan dua ise Peygamber Efendimizin şifa duasıdır. Peygamber Efendimizin şifa duası okunuşu nasıldır?

Hastalara şifa duası okumak, insanların sağlığına kavuşmasına vesile olur. Bu nedenle hasta ve hasta yakınları sık sık sağlık duası araştırır. Kur'an-ı Kerim'de birçok şifa ayeti bulunur. Peki, Peygamber efendimizin şifa duası hangisidir? İşte en etkili şifa duaları...

Şifa Duası Arapça Okunuşu

Sağlık, her insanın hayatındaki en değerli hazine. Hastalığa yakalanan insanlar, doktorlara başvurup tedavi olmanın yollarını ararken Allah'a da sağlık için dua eder. Hastalara şifa duası araştıran insanlar en çok Peygamberimizin şifa duasını merak eder. Çünkü çok tesirli bir şifa duası olduğu rivayet edilir. İşte şifa duası Arapça okunuşu...

Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.

Şifa Duası Anlamı

Alimler okunan duaların anlamının mutlaka bilinmesi gerektiğini vurgular. Duaların anlamını araştırmak duanın daha hisli okunmasını sağlar. Bu nedenle hastaya şifa için okunacak dua ve anlamını bilmenizde fayda var. İyileşme duası olarak da bilinen şifa duası anlamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifa ver, çünkü şifa verici sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle şifa ver ki hiç bir hastalık bırakmasın" (Buhari, Merda, 20; Müslim, Selam, 46; Ebu Davud, Tıbb, 18, 19)

Şifa Duası Faydaları

Hastalık için şifa duası okumak, hasta kimsenin acılarının dinmesine yardımcı olur.

Sağlık için dua okumak, hastalığa neden olan zararlı alışkanlıkların bitmesini sağlar.

Eğer bir kişi namaz kıldıktan sonra iki defa şifa duası okursa yakın çevresindeki tüm hastalar sağlığına kavuşur.

Hastaya şifa duası okumak, hem fiziksel hem ruhsal ıstırapların bitmesine vesile olur. Bu duayı okuyan kişiler yakın zamanda hastalıklardan kurtulur.

Bazı alimler, tıbbın çözüm bulamadığı hastalıkların şifa duası aracılığıyla biteceğine rivayet eder.

Şifa duası olarak Fatiha suresini okursanız her türlü dert ve hastalıktan kurtulursunuz.

Eğer bir kimse şifa duasını gece yatmadan üç kez okursa hastalığına neden olan musibetlerden kurtulur.

Hastalığa şifa duası okumak, hastalık bittikten sonra da etkisini sürdürmeye devam eder. İyileşen kişinin tüm işleri açılır, maddi ve manevi huzura kavuşur.

Eğer yatalak durumda olan bir hastaya günde beş defa sağlık duası okursanız yakın zamanda acıları diner, hastalığı biter.

Hastalıktan kurtulmak için dua eden kimselerin hastalıkları tedavi edilir.

Bebekler için şifa duası okumak, bebeğin sağlıkla büyümesini sağlar. Nazarlardan, kötü gözlerden korur. Aynı zamanda bebek geceleri uyumuyorsa, 4 kez şifa duası okuyup üflemek gerekir. Bu şekilde bebek rahat bir şekilde uyur.

Bir kişi şifa duasını okuyup hasta kimsenin yüzüne üflerse hastanın acıları diner.

Eğer hasta bir kişi Cuma günleri, şifa duasını okursa üzerindeki tüm nazarlar kalkar.

Allah şifa duası okuyan kişilerin duasını kabul eder.

Eğer sağlıklı bir kişi şifa duasını gece yarısı beş defa okursa daha sağlıklı olur. Tüm kötü alışkanlıklarından kurtulur.

Bir kağıda şifa duası yazılıp kavanozun içine konulur. Bu kavanoz evin içinde en az 21 gün bekletilirse eve hastalık girmez.

Bir meyvenin üzerine şifa duasının yazılı olduğu kağıt bırakılırsa tüm şifa meyveye geçer. Hasta kişi bu meyveyi yerse acıları diner.

Şifa Duası Ne Zaman Okunur?

Şifa duasını her zaman ve her yerde okuyabilirsiniz. Herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Evde, işte ya da yolculukta okuyabilirsiniz. Önemli olan şifa duasını hangi niyetle okuduğunuz. Peygamber efendimizin okuduğu şifa dualarını okuyabileceğiniz gibi Fatiha, Yasin veya Bakara surelerini de şifa bulmak için okuyabilirsiniz.

Şifa İçin Okunacak Sure Nedir?

1. Fatiha Suresi

Peygamber efendimiz, Kur'an-ı Kerim'de bulunan Fatiha suresinin birçok hastalığa şifa bulduğunu belirtir. Fatiha suresinin içinde bin zahir ve bin batın olmak üzere iki bin adet hassa bulunur. 25 kelimeden oluşan Fatiha suresinde 7 tane ayet vardır. Fatiha suresinin içinde birçok şifa ayeti yer alır. Bir hastalık karşısında Fatiha suresi okuyan kişiler şifa bulur. Peygamber efendimiz Fatiha suresi için şöyle buyurur; "Fatiha suresi indiğinde şeytan feryat etmiştir. Çünkü Fatiha suresi her derde deva bulur. Fatiha suresi ile dilekler gerçekleşir, şeref ve makam sahibi olunur." Bu nedenle hastalıklar için Fatiha suresi okumak çok önemlidir.

2. Yasin Suresi

Kur'an-ı Kerim'in her ayetinin, her harfinin başlı başına şifa olduğu söylenir. Bu durumla ilgili İranlı hadis bilgini ve düşünürü olan İbn Mace; "Şüphesiz ki, ilaçların en iyisi Kur'an-ı Kerim'dir" der. Kuran'da yer alan ve şifa için okunan surelerden biri de Yasin suresidir. Özellikle ağır hasta için okunacak dua olarak bilinir. Bir kimse kendi hastalığı için okuyabileceği gibi başkasının yanına giderek de okuyabilir. Yasin okuyan kişilerin hastalıklarının biteceği rivayet edilir. Eğer dişi ağrıyan bir kişi acıyan dişinin üzerine şehadet parmağını koyar ve Yasin suresi okursa şifa bulur. Aynı zamanda öğle namazından sonra Yasin okuyan kişilerin her türlü dert ve sıkıntısı çözülür.

3. Bakara Suresi

Bakara suresi şifasıyla bilinen surelerden biri. Özellikle Bakara suresinin 255. ayeti olan Ayetel Kursi, mutlaka bilinmesi ve ezberlenmesi gereken duaların başında gelir. Ayet-el Kürsi'nin yoğun bakımdaki hastaya okunacak dua olduğu rivayet edilir. Bakara suresi içinde Ayetel Kürsi okuyanların hastalıkları şifa bulur. Hastalıktan kurtulan kişiler bolluk ve berekete kavuşur. Birçok faydası bulunan Bakara suresinin mutlaka her gün okunması veya dinlenmesi tavsiye edilir.

Şifa Ayetleri Nedir?

Bir hastalığın iyileşmesi ve tedavi görmesi için şifa ayetleri okunur. Hastalanan kimse, ölüm haricindeki her şeyin bir çaresinin olduğunu muhakkak bilmeli ve buna göre hareket etmelidir. İnançsız ve isteksiz şekilde şifa ayetlerini okumamalısınız. Kur'an-ı Kerim içinde altı defa şifa kelimesi geçer. Şifa kelimesinin geçtiği yerler, şifa ayetleri olarak kabul edilir. Bir kişi arka arkaya şifa ayetlerini okursa, tüm hastalıklarından kurtulur. Derdine derman bulur. İşte şifa ayetleri...

1. Tevbe Suresinin 14. Ayeti

Tevbe suresinin 14. ayeti, şifa ayetleri arasındadır. Eğer bir kişi bu ayeti yatmadan önce 7 kez okursa evi tüm hastalıklardan korunur.

Tevbe Suresi Okunuşu

"...Ve yeşfi sudura kavmin mu'minin. (mu'minine)."

Tevbe Suresi Anlamı

“Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gönüllerini ferahlatsın!” (et-Tevbe, 14)

2. Yunus Suresinin 57. Ayeti

Alimler, yoğun bakımda olan hasta kişiler için Yunus suresinin 57. ayetinin okunmasını tavsiye eder.

Yunus Suresi Okunuşu

"...Ve şifaun lima fis suduri. (sudurin)"

Yunus Suresi Anlamı

“…Gönüllerdeki dertlere şifadır...” (Yunus, 57)

3. Nahl Suresinin 69. Ayeti

Nahl suresinin 69. ayeti, hasta kişiler için şifa taşır. Bu ayeti sabah namazından sonra okuyan kişilerin çektikleri acılar diner.

Nahl Suresi Okunuşu

"...Yahrucu min butuniha şarabun muhtelifun elvanuhu fihi şifaun lin nas(nasi), inne fi zalike le ayeten li kavmin yetefekkerun. (yetefekkerune)..."

Nahl Suresi Anlamı

“…Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır…” (en-Nahl, 69)

4. İsra Suresinin 82. Ayeti

Kur'an-ı Kerim'de bulunan İsra suresinin 82. ayeti birçok hastalığın geçmesine, kişilerin sağlığına kavuşmasına vesile olur.

İsra Suresi Okunuşu

"Ve nunezzilu minel kur’ani ma huve şifaun ve rahmetun lil mu’minine (mu’minin)...."

Nahl Suresi Anlamı

Biz, Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü’minler için şifa ve rahmettir…” (el-İsra, 82)

5. Şuara Suresinin 80. Ayeti

Şu'ara suresinin 80. ayeti yeni doğmuş bebeklere üç kez okunup üflenirse bebek hayatı boyunca büyük hastalıklardan uzak durur.

Şuara Suresi Okunuşu

"Ve iza maridtu fe huve yeşfini."

Şuara Suresi Anlamı

“Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur.” (eş-Şuara, 80)

6. Fussilet Suresinin 44. Ayeti

Fussilet suresinin 44. ayeti her gün yatmadan önce 2 defa okunmalıdır.

Fussilet Suresi Okunuşu

"Kul huve lillezine amenu huden ve şifaun (şifa')..."

Fussilet Suresi Anlamı

“…De ki: O, (Kur’an) inananlar için doğru yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifadır…” (Fussılet, 44)

Şifa Veren Dualar Nedir?

Müslüman kişilerin annesi olarak bilinen Hazreti Aişe, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v)'in okuduğu şifa dualarını insanlara bildirmiştir. Bu duaları okuyan kişiler çektikleri acı ve ıstıraptan kurtulur, sağlığa kavuşur. Bunun yanı sıra hasta olmamasına rağmen şifa duası okuyan kişilerin her türlü sıkıntı ve dertten kurtulduğu rivayet edilir. Peki, bu dualar nelerdir?

1.Bebekler İçin Şifa Duası

Eğer bir kimsenin bebeği hastaysa aşağıdaki duayı okuması gerekir. Bu dua sayesinde bebeğin hastalığı geçer. Aynı zamanda bu dua Peygamber Efendimizin en çok okuduğu şifa dualarından biri olarak bilinir. Hz. Aişe'den rivayet edilen bir hadise göre, Hz. Muhammed hasta olan bebeklerin yüzüne sağ eliyle dokunarak bu duayı okurdu.

Okunuşu:

Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.

Anlamı:

Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifa ver, çünkü şifa verici sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle şifa ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.

(Buhari, Merda, 20; Müslim, Selam, 46; Ebu Davud, Tıbb, 18, 19)

2. Sağlık Duası

Alimler, en önemli şifa kaynağının dua etmek olduğunu rivayet eder. Hastalığı olan kişiler, bu hastalığın Allah'tan geldiğini bilmeli ve kabul etmelidir. Elbette tıbbi tedaviyi reddetmemeleri gerekir. Dua ederek Allah'a sığınmalı ve şifa dilemeleri gerekir. Yakın çevrenizde hasta bir kişi varsa sağ elinizi hastanın vücudunda rahatsızlık duyduğu yere koyup yedi defa bu duayı okumalısınız.

Okunuşu:

Es-elullahel-azime rabbel arşil azimi en yeşfiyeke.

Anlamı:

Büyük Allah’tan, büyük Arş’ın Rabbi Allah’tan sana şifa vermesini istiyorum!»” derse muhakkak afiyet bulur. (Ebu Davud, Cenaiz, 8; Tirmizi, Tıbb, 32; İbn Hanbel, I, 239)

Hastalıklara Karşı Okunacak Dualar

“İnsanların kıymetini bilmediği iki nimet vardır: Sıhhat ve boş vakit” (Buhari, Rikak, 1)

Önemine her ortamda çeşitli vesilelerle atıf yapılan, buna rağmen en çok ihmal edilen nimetlerin başında sağlık gelir. Sağlığın kıymetini, Peygamber Efendimiz’in buyurduğu gibi onu kaybedince anlıyoruz. Öte yandan hastalıklar da insanlar için rahmet ve günahların temizlenmesi için bir durumdur. Bir hadisinde Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

“Bir Müslümana herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar.” (Buhari, Marda,1; Müslim, Bir, 52)

Dolayısıyla hastalığa sabrettiğimizde ecri ve mükafatı büyük olacaktır. Hastalığa sabretmek elbette kolay değildir. Bunun için Allah’ın yardımı gerekir.

Hastalandığımızda şifa verecek olan Allah’tır. Bizler sebebine sarılıp gerekli tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonra dua ederek Allah’tan şifa dilemeyi Efendimiz (as)’dan öğrendik. Bu yazımızda Peygamber Efendimiz’in hastalıktan kurtulmak için yaptığı duaları okuyacaksınız.

Hastalıklara Karşı Okunacak Dualar:

اَللّٰهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَاْسَ وَاشْفِهِ أَنْتَ الشَّافِي

لَا شِفَاءَ إِلَّا شِفَاؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَماً

Okunuşu: “Allahümme Rabbe’n-nasi! Ezhibi’l-be’se, veşfihi, ente’ş-şafi. La şifae illa şifaüke. Şifaen la yüğadiru sekama.”

Anlamı: “Allah’ım, ey insanların Rabbi! Sıkıntıyı gider, şifa ver. Şifayı veren ancak sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki, hastalık nedir bırakmasın.” (Buhari, Tıb, 37)

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ البَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَّامِ، وَسَيِّئِ الْأَسْقَامِ

Okunuşu: “Allahümme inni e’uzü bike minel baras, vel cünun, velcüzzam, ve seyyiil eskam.”

Anlamı: “Allah’ım! Alaca hastalığından, akıl rahatsızlığından, cüzzam (salgın hastalık) illetinden ve (her türlü) kötü hastalıklardan sana sığınırım.” (Ebu Davud, Vitr, 32)

اَللّٰهُمَّ عَافِنِى فِي جَسَدِى

وَعَافِنِى فِى بَصَرِى وَاجْعَلْهُ الْوَارِثَ مِنِّى

لَا إِلٰهَ إِلَّا اللّٰهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ

سُبْحَانَ اللّٰهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Okunuşu: “Allahümme ‘afini fi cesedi ve afini fi basari vec‘alhü’l varise minni la ilahe illallahu’l-halimu’l-kerimu subhanallahi rabbi’l-arşi’l-azim ve’l-hamdü li’llahi rabbi’l-alemin.”

Anlamı: Allah’ım! Bedenime sağlık ver, gözüme sağlık ver, sağlığı benim varisim kıl (son nefesime kadar beni sağlıklı eyle). Halim ve kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın sahibi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. (Tirmizi, Deavat, 66)

“Kim ölüm hastası olmayan bir hastayı ziyaret eder ve onun yanında yedi kere,

اَسْأَلُ اللّٰهَ الْعَظٖيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظٖيمِ اَنْ يَشْفِيَكَ

‘Es’elüllahe’l-azim Rabbe’l-arşi’l-azim en yeşfiyeke’

‘Büyük arşın Rabbi olan Yüce Allah’tan sana şifa vermesini diliyorum.’ derse Allah onu o hastalıktan kurtarır.”

(Ebu Davud, Cenaiz, 8; Tirmizi, Tıb, 32)

Ebu Abdullah Osman b. Ebu’l-As’tan (ra) rivayet edildiğine göre o, bir gün vücudunda bir ağrı hissetmiş ve bu sıkıntısını Rasulullah’a söylemişti. Allah Rasulü:

“Ağrıyan yere elini koy ve üç defa ‘Bismillah’, yedi defa

أَعُوذُ بِعِزَّةِ اللّٰهِ وَقُدْرَتِهٖ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ

‘Euzü bi ızzetillahi ve kudretihi min şerri ma ecidü ve uhazirü’

‘Hissettiğim hastalığın zararından ve tehlikesinden Allah’ın izzet ve kudretine sığınırım.’ de.” buyurdu. (Müslim, Selam, 67)

Ebu Sa’id el-Hudri’nin rivayetine göre, “Cebrail aleyhisselam Rasulullah (sav)’in yanına geldi ve: “Ey Muhammed, hasta mısın? diye sordu. “Evet!” cevabını alınca, Cebrail aleyhisselam şu duayı okudu:

بِسْمِ اللّٰهِ أَرْقٖيكَ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ يُؤْذٖيكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ نَفْسٍ اَوْ عَيْنِ حَاسِدٍ

اَللَّهُ يَشْفٖيكَ، بِسْمِ اللّٰهِ أَرْقٖيكَ

Okunuşu: “Bismillahi ergike min külli şey’in yü’zike min şerri külli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike, bismillahi ergike”

Anlamı: “Allah’ın adıyla, sana eza veren bütün hastalıklara karşı, bütün kötü nefis ve hasetçi gözlere karşı sana okuyorum. Allah sana şifa versin. Allah’ın adıyla sana dua ediyorum” (Müslim, Selam 40; Tirmizi, Cenaiz 4)

Abdullah ibn Abbas (r.a.) diyor ki:

Peygamberimiz (sav) bütün ağrı ve ateşli hastalıklardan dolayı şöyle dememizi buyururdu:

بِسْمِ اللهِ الْكَبِيرِ

نَعُوذُ بِاللهِ الْعَظِيمِ مِنْ شَرِّ عِرْقٍ نَعَّارٍ وَمِنْ شَرِّ حَرِّ النَّارِ

Okunuşu: “Bismillahil-kebir. Ne’uzü billahil-azimi min şerri ‘ırkın na’arin ve min şerri harri’n-nar.”

Anlamı: “Büyük olan Allah’ın adıyla. Zonklayan her damarın şerrinden ve cehennemin hararetinin şerrinden ulu Allah’a sığınırım.” (Ramuz’ul-ehadis, 558. sayfa, 18. hadis)

Peygamber Efendimiz’in yaptığı, içinde pek çok güzel dilekler barındıran bir duası da şöyledir. Sık sık okunması tavsiye edilir:

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ صِحَّةً فِي إِيمَانٍ، وَإِيمَانًا فِي حُسْنِ خُلُقٍ، وَنَجَاحًا يَتْبَعُهُ فَلَاحٌ وَرَحْمَةً مِنْكَ وَعَافِيَةً وَمَغْفِرَةً مِنْكَ وَرِضْوَانًا

Okunuşu: “Allahümme inni es’elüke sıhhaten fi imanin ve imanen fi husni hulukin ve necahan yetbe’uhu felahun ve rahmetün minke ve afiyeten ve mağfiraten minke ve rıdvanen.”

Anlamı: “Allah’ım! Senden iman içinde sağlık, güzel ahlak içinde iman, peşinden rahmet, afiyet, mağfiret ve rıza gelen bir kurtuluş istiyorum.” (Hakim, el-Müstedrek, 1/704, No. 191)

Hz. Aişe (r.a.) diyor ki:

“Peygamberimiz (S.A.V.) bir  hastalıktan  dolayı  rahatsız  olunca Muavvizat surelerini (İhlas, Felak  ve  Nas) okur ve üflerdi. Rahatsızlığı artınca ben onun ellerine okurdum ve onları teberrüken (uğur sayarak) kendi vücuduna sürerdim.”

Rabbim tüm hastalara Şafi ismiyle şifa versin. Hastalıktan korunmak için dua etmek önemli olduğu gibi hastalık anında da “ya Şafi” ismi celilini çokça zikretmek ve peygamberimizin okuduğu dualarla birlikte şifa ayetlerini okumak tavsiye edilir.

Nazar İçin Dua:

Kişinin kendisine ya da sahip olduğu bir şeye nazar yoluyla bir zarar gelmemesii için yapması gereken şeylerin başında hiç şüphesiz dua etmek gelir. Bu duaların başında ise “muavvizeteyn” adı verilen Felak ve Nas sureleri gelir. Allah Rasulü (sav) her gün sabah ve akşam olduğunda ve yatmak için yatağına girdiğinde Felak ve Nas surelerini üçer defa okurdu. Bunun yanında her türlü kötülükten korunmak için Ayete’l-kürsi okumak da tavsiye edilmiştir. Ayetel kürsiyi okumanın faziletine dair pek çok hadis bulunmaktadır. Onlardan bazıları şunlardır:

“Kuran’ın en faziletli ayeti Bakara suresindeki Ayetel-kürsi’dir. Bu ayet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır.” (Tirmizi, Fedailü’l-Kuran, 2)

“Cibril bana geldi. ‘Cinden bir ifrit sana tuzak kurmak istiyor. Yatağına girdiğin zaman Ayetel -kürsi’yi oku.’ dedi.”

“Kim farz olan her namazın ardından Ayetel -kürsi okursa, ondan sonraki namaza kadar mahfuz(korunmuş) kalır.”

“Yatağına yattığında Ayetel-kürsi okuyana şeytan yaklaşmaz.”

Peygamberimiz’in Nazar İçin Torunlarına Okuduğu Dua:

Peygamber Efendimiz Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in başına bir kötülük gelmemesi ve nazar değmemesi için onlara şu duayı okurdu:

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَامَّةٍ

Okunuşu: “Euzu bi kelimatillahi’t-tammeti min külli şeytanin ve hammetin ve min külli aynin lammeh.”

Anlamı: “Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.” (Buhari, Enbiya, 12; Ebu Davud, Sünnet, 22)

Hz. Peygamber bir yandan onlara bu duayı okurken diğer yandan Hz. İbrahim’in de oğulları Hz. İsmail ve Hz. İshak için bu duayı yaptığını belirtmiştir.

Nazar Ayeti (Kalem Suresi 51-52. Ayetler):

وَاِنْ يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُونٌۢ

وَمَا هُوَ اِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَمِينَ

Okunuşu: “Ve in yekadullezine keferu le yuzlikuneke bi ebsarihim lemma semiuz zikra ve yekulune innehu le mecnun(mecnunun). Ve ma huve illa zikrun lil alemin(alemine).

Anlamı: “O inkarcılar Kuran’ı işittikleri zaman, seni gözleriyle devireceklermiş gibi bakar, “Şüphe yok o bir delidir” derler. Oysa Kuran, alemler için öğütten başka bir şey değildir.”

no image

Bültene Katılın

Gelişmelerden haberdar olmak için bültene katılabilirsiniz.